Grislungor kan hjälpa patienter med cystisk fibros

Nu kan forskare förstå sig på sjukdomen Cystisk fibros bättre genom att studera grislungor. Den nya möjligheten kan bidra till att patienter kan få rätt vård snabbare.

Cystisk fibros är en ärftlig sjukdom som kan orsaka problem i mag- och tarmkanalen och i lungorna. Vad som händer i patienternas tarmar har man tidigare studerat hos möss men eftersom möss inte får problem med lungorna så vet har man inte vetat vad som händer där.

Men nu har forskare för första gången kunnat studerat lungorna på grisar med sjukdomen och sett hur dom påverkas. Grislungor är bra att studera eftersom de är väldigt lika människors. Vad studierna visade var att sjukdomen började med en inflammation i lungorna varpå bakterier samlades där.

Annika Hollsing är läkare på Uppsala CF-center och är specialiserad på cystisk fibros, hon tror att om man kommer åt inflammationen innan bakterierna infinner sig - så kan det underlätta många patienters liv.

– Om vi kan översätta det här till barn eller patienter med cystisk fibros så kanske vi kan rätta till inflammationen, och då kanske vi skulle slippa de här stora svåra infektionenrna med bakterier i lungorna. Nu när vi vet att det fungerar så här i grislungor som har cystisk fibros så kan det hända att man kan specialsy mediciner mera än vad vi lyckats med hittills.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Wine. J The Development of Lung Disease in Cystic Fibrosis Pigs. Published 28 April 2010; Science Translational Medicine. Volume 2 Issue 29 29ps20. 

Stoltz, A. D. et al. Cystic Fibrosis Pigs Develop Lung Disease and Exhibit Defective Bacterial Eradication at Birth. Science Translational Medicine. Volume 2 Issue 29 29ra31.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista