Hubbleteleskopet får stöd av namninsamling

Det satellitbaserade teleskopet Hubble som hotas av nedläggning i förtid får nu stöd av tiotusentals underskrifter på en protestlista.

Det var strax efter nyår som Nasa beslutade att Hubble skulle få avsluta sin tjänst i förtid eftersom amerikanska rymdpengar skulle satsas på andra projekt. Bushs tal om satsningar på att bygga en bas på månen och sätta en människa på mars ledde till omprioriteringar där Hubble får stryka på foten.

Det sista planerade servicebesöket ställs in, och det betyder att Hubble slutar fungera tidigare än beräknat.

Men nu får teleskopet alltså stöd från astronomer världen över i en namninsamling.

I snart 14 år har rymdtelskopet Hubble svävat runt jorden - riktat sitt öga långt ut i universum och hämtat hem unika bilder av allt från okända planetsystem till händelser så avlägsna att de fångat en glimt av universums barndom.

Beslutet att nu låta Hubble gå i pension tidigare än beräknat motiverar Nasa även med sitt nya säkerhetstänkande. Sen Rymdfärjan Columbia havererade förra våren har inga amerikanska bemmande rymdresor gjorts - och när färjorna nu snart ska börja flyga igen säger man sig inte vilja riskera fler astronaters hälsa på att hålla liv i ett telskop - som ändå troligen snart ska bytas ut mot modernare efterföljare.

Kritikerna - som menar att Hubble fortfarande har många goda år framför sig, och att serivcebesöket vid telskopet inte skulle vara nämnvärt riskablare än de rymdpromenader som planerats in för att bygga färdigt rymdstationen ISS - de har nu samlat in 15 000 namnunderskifter - från nasaanställda och astronomer världen över. En protest som man nu tänker skicka in till amerikanska kongressen och till Nasa - i ett försök att få de att ändra sitt beslut.

Och en viss effekt tycks kritiken redan ha fått - en av Nasaceheferna lovade till exempel häromdagen att se över Hubblebeslutet en gång till. Men i ett Nasa med allt tunnare plånbok och i konkurrens med betydligt mer storslagna projekt som att sätta en amerikan på marsytan - så får man nog säga att Hubble kämpar i motvind.

Och utan service - nya batterier och byte av de så livsviktiga gyroskop som håller Hubble i bana och gör att hon med så hög precision kan sikta in sitt teleskop mot avlägsna galaxer - kommer Hubble långsamt att sättas ur spel, börja dala ner mot jordytan och till slut brinna upp i atmosfären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".