Troligen miljöfaktorer bakom multipel skleros

Allt mer forskning pekar på att sjukdomen multipel skleros, ms, främst beror på faktorer i miljön, snarare än på den drabbades gener. En stor studie på tvillingars gener, där den ena insjuknat i ms men inte den andra, har inte kunnat visa på någon genetisk skillnad som kan förklara sjukdomen.

Det är forskare vid bland annat University of California i San Fransisco i USA som har kartlagt generna hos enäggstvillingar, där den ena har ms och den andra är frisk. Forskarna hittade inga skillnader i personernas gener som skulle kunna förklara varför den ena tvillingen blev sjuk, men inte den andra.

Vid ms skadas nervceller, så att nervsignaler inte går fram som de ska. Den som drabbas kan få känseldomningar, förlamning och inkontinens, symptom som ofta förvärras med tiden.

Forskarna bakom den nya studien gör inga gissningar om vilka faktorer i miljön som kan spela en roll. Tidigare forskning har antytt att d-vitaminbrist kan vara en bidragande orsak till ms.

Referens:
Baranzini, S. E. et al. Genome, epigenome and RNA sequences of monozygotic twins discordant for multiple sclerosis. Nature 464, 1351-1356 (2010).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista