Miljön påverkar artbildning hos ödlor mer än isolering

Enligt de klassiska teorierna om evolution så bör djur och växter av samma art som är isolerade från varandra en längre tid utvecklas till olika arter. Men när forskare undersökte ödlor på ön Martinique i Västindien upptäckte dom att andra krafter spelade en större roll.

Martinique bestod för miljontals år sedan av flera öar men bergsbildning och vulkanutbrott har fogat samman öarna till en enda. Samma typ av anolisödlor koloniserade de fyra urtidsöarna och eftersom populationerna har levt isolerade från varandra under så pass lång tid så borde de vara väldigt olika.

Men det forskarna upptäckte var att de genetiska skillnaderna var större inom öarna än mellan dem. Det beror på Martiniques varierande miljö menar Helena Johansson, ekolog vid Umeå universitet, och en av författarna till den nya studien.

– Mycket har att göra med hur miljön ser ut. Bor man i regnskogen så måste man vara grön för annars kommer en fågel och gör slut på en, samma sak gäller på kusten. Mycket har alltås att göra med färg- och mönsteranpassning. Till exempel har ödlorna på kusten ränder medan ödlorna i regnskogen har vita prickar.

Vad som spelade störst roll för artbildningen var alltså skillnader i miljö, medan ödlor som levt isolerade från varandra i flera miljoner år men i liknande miljö var mer lika varandra genetiskt. Nästa steg blir att identifiera exakt vilka gener som spelar in vid artbildningen hos anolisödlor säger Helna Johansson.

Karin Gyllenklev
karin.gyllenklev@sr.se

Referens:
Thorpe RS, et al. (2010) Genetic Tests for Ecological and Allopatric Speciation in Anoles on an Island Archipelago. PLoS Genet 6(4): e1000929. doi:10.1371/journal.pgen.1000929

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista