Krafttag mot båttrafikens spridning av arter

Båttrafiken över världshaven sprider kräftdjur, fiskar och andra vattenlevande organismer på ett oönskat sätt. De följer med när fartyg fyller sina tankar med ballastvatten, och släpps sen ut, kanske på andra sidan jordklotet, i en helt ny miljö där de i värsta fall kan slå ut inhemska arter. Just nu är representanter för världens sjöfartsnationer samlade i London för att komma tillrätta med problemet, och det är FN:s organ för sjöfartsfrågor, IMO, som leder arbetet.

Idag transporteras enorma mängder vatten kors och tvärs över jorden i buken på lastfartyg och atlantångare. Stabiliserande ballastvatten som kan innehålla organismer, som ställer till stor skada om det släpps ut i fel vattenmiljöer, i värsta fall kan de konkurrera ut de inhemska arterna och rubba hela balansen i det nya ekosystemet.

Vatten får inte dumpas i hamnar
Sen en tid har IMO jobbat på ett förslag om hur man ska kunna hindra ofrivillig artinvandring, till exempel genom att reglera var och när man får fylla på och tömma sitt ballastvatten.

Vatten som tas upp i kustnära miljöer ska inte som idag få dumpas i hamnar utan bara ute till havs där eventuellt uppplockade organismer inte skulle överleva. I framtiden tänker man sig också metoder för att bli kvitt sådana här fripassagerare genom att värma ballastvattnet eller bestråla det med ultraviolett ljus.

Internationell lag
Just nu har representanter från världens alla sjöfartsnationer samlats i London för att efter flera års diskussioner bestämma hur det nya regelförlaget ska se ut, och senare i vår ska medlemsstaterna rösta för eller mot förslaget.

Ett ja till IMO:s förslag skulle innebära en första bindande lag för kontroll av ballastvatten i fartyg, en lag gemensam för i princip alla världens sjöfartsnationer.  Många tror att en sådan skulle kunna hindra en stor del av den ofrivilliga artspridning som sker med båttrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".