Handel med utsläppsrätter stressar svenska myndigheter

Från och med årsskiftet kan svenska och europeiska företag tjäna pengar på att minska sina utsläpp, då blir handel med utsläppsrätter verklighet inom EU efter flera års diskussion. Rätten att släppa ut koldioxid, som påverkar växthuseffekten, kommer då att köpas och säljas mellan företag, som ett värdepapper. Men EU-beslutet om utsläppshandeln kom snabbt och svenska myndigheter arbetar hårt för att komma ikapp med planeringen.

Mycket återstår att göra för svenska myndigheter innan handelssystemet kan komma till stånd. Till exempel finns ännu ingen lagstiftning på plats, trots att det egentligen skulle ha gjort det redan från årsskiftet.

Tjäna pengar på att minska utsläppen
Tanken att handla med koldioxidutsläpp är att använda marknadskrafterna för att förmå industrier att minska nedsmutsningen. Kort sagt ska industrierna tjäna pengar på att minska sina utsläpp.

Industrierna tilldelas ett antal utsläppsrätter per anläggning, och ett ton koldioxid räknas som en utsläppsrätt. De anläggningar som lyckas minska sina utsläpp, kan sälja de utsläppsrätter som blir över, genom olika mäklarfirmor runt om i Europa, och köpare är anläggningar som behöver fler utsläppsrätter. Det ska alltså kosta att släppa ut mer koldioxid, och det ska löna sig att försöka minska utsläppen.

Lägre tak ger minskade utsläpp
Anledningen till att det totala växthuseffekten då skulle minska beror på att EU sätter ett lägre tak jämfört med tidigare för hur mycket koldioxid som sammanlagt får släppas ut.

Idag startar en stor konferens i Stockholm om utsläppsrätter, som ett led i att informera berörda parter och andra.

Imorgon i Vetenskapsradion berättar vi om vilka som är vinnare och förlorare på handeln med utsläppsrätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista