Riktlinjer ska hjälpa idrottsrörelsen upptäcka hjärtfel i tid

Flera plötsliga dödsfall som drabbat flera elitidrottare de senaste veckorna. På tisdagskvällen avled basketspelaren Raymonds Jumikis under match av vad som antas ha varit ett hjärtfel.
Att det handlar om olika typer av hjärtproblem, det har man vetat länge. Men att hitta de som ligger i riskzonen, det har man varit dålig på inom idrottsrörelsen.
Nu tar Europiska kardiologföreningen fram riktlinjer för hur man ska kunna ringa in de här personerna i tid.

Det kan handla om fel i de elektriska impulser som styr hjärtat eller om missbildningar i själva hjärtmuskeln. Problem som kan vara ärftliga och ofta svåra för en eliidrottare att själva upptäcka. Europeiska kardiologföreingens förslag går i korthet ut på att på ett systematiskt sätt erbjuda exempelvis ekg-tester, och enkla hjärtunderökningar till fotbollspelare eller andra kraftidrottare där risken för att drabbas av sån här plötslig död anses större än hos andra. Något man anser skulle leda till att betydligt fler riskfall fångas upp innan det är försent.

–Man har större chans att hitta de enstaka individer som löper risken att drabbas. I vissa fall kan man behandla dem och i andra fall avråda dem från att utöva dessa kraftidrotter, säger Karl Svedberg, hjärtläkare vid Östra sjukhuset i Göteborg som jobbar internationellt med att söka efter sådana här riskindivider.

Under våren kommer kadiologföreningens åtgärdsförlag att ligga klart, men hur det sedan används av idrottsförbunden ute i Europa blir i slutändan en fråga varje enskilt land får ta ställning till själva.

Risken för att vanliga vardagsmotionär skulle drabbas av sådan här plötsligt död är mycket liten lugnar Karl Svedberg, även om han tycker att det finns en del idrottsutsvävningar vissa kanske borde avstå ifrån.

–Inför anträngningar som Vättern runt och Vasaloppet bör man ha sitt hälsotillstånd klart för sig, säger han.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista