Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Svensk stålindustri befarar nedskärningar till följd av koldioxidhandeln

Publicerat torsdag 12 februari 2004 kl 10.35
Vid årsskiftet kan företag tjäna på att minska koldioxidutsläppet (Foto PrB)
Drygt 400 svenska anläggningar kommer att omfattas av handlessystemet för koldioxid, som sätter i gång inom EU efter årsskiftet. Regeringen har bestämt att de ska dela på mellan 18 och 22 miljoner ton koldioxidutsläpp per år för att åtagandena i Kyotoavtalet ska uppfyllas.
Men alla branscher påverkas inte lika av det här. Den svenska stålindustrin anser att de hör till systemets förlorare och fruktar nedskärningar i produktionen.

Svensk stålindustri befarar att man kommer tilldelas allt för få utsläppsrätter, i jämförelse med länder som inte är med i handelssystemet, och att man därför inte kommer att kunna konkurrera på världsmarknaden. Länder som Kina och Indien omfattas nämligen inte Kyotoavtalet - alltså det avtal som initierade handelssystemet. USA  har inte ens skrivit på det. I dessa länder kommer det inte finnas något tak på koldioxidutsläpp. Det här menar svensk stålindustri ger dåliga konkurrensfördelar.

–Europas stålindustri tillhör förlorarna. Vinnarna är de som inte ingår i handelssystemet, som Kina och Indien som är stora växande stålnationer, säger Håkan Murby, VD på Jernkontoret som företräder stålindustrins intressen.

Inte bara förlorare

Men i Sverige finns inte bara förlorare. Kraftbolag som är beroende av kolkraft, som de i Danmark och Spanien, kommer att bli tvungna att höja sina elpriser, eftersom de måste köpa utsläppsrätter om de vill öka sin elproduktion. Det gangnar bland annat svenska kraftbolag, som främst är beroende av vattenkraft, vindkraft och kärnkraft. De räknar faktiskt med att tjäna mer pengar på det nya systemet.

–Som det ser ut så kommer man att få mer betalt för el och vi som använder kraft som inte släpper ut koldioxid kan ju då få högre vinster i det här systemet, säger Lennart Billfalk, vice VD på Vattenfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".