Nya vargsändare ska försvåra tjuvjakt

Forskare från Grimsö forskningsstation håller just nu på att förse vargar med nya GPS-sändare. Sändare som till skillnad från de gamla inte ska kunna missbrukas av tjuvjägare som förut kunde pejla upp vargarna och skjuta dom illegalt.

Det blåser kraftiga vindar runt vargforskaren Olof Liberg när helikoptern lyfter för att börja spårningen av den första vargen. Redan förra året började han och hans kollegor inom skandinaviska vargprojektet arbetet med att byta ut de gamla VHF-sändarna, som många av Sveriges vargar burit på.

Bytet kan förvåra tjuvjakt
Anledningen till att man vill byta ut sändarna är bland annat att VHF-tekniken inte bara kunde utnytjas av forskarna själva, utan också av tjuvjägare som kunde pejla upp vargarna och skjuta dom illegalt.
–Det blir betydligt svårare med de nya sändarna, menar Olof Lidberg. Eftersom de, till skillnad från de gamla, skickar sin information direkt till forskarnas datorer, och bara behöver vara påslagna när de vill spåra vargen, eller tanka ner all den data som lagrats i sändaren.
–Den här nya tekniken gör ju att vi kan få svar på en massa detaljfrågor vi inte kunde studera förut, säger Olof Lidberg. Nu kan vi följa vargarna dygnet runt, vi kan sätta sändare på flera vargar och se hur vargarna rör sig ihop och exakt när de lämnar sitt revir.

Inte bara fördelar
Fördelarna väger tungt, men den nya tekniken har en del nackdelar, konstaterar Olof Lidberg. Den är dyr och sändarna har inte lika lång livslängd som dom gamla, vilket innebär att de måste bytas ut oftare.
Just nu arbetar vargprojektets forskare i Hasselforsreviret i Bergslagen. Här finns sex vargar - ett ledarpar och sex valpar. Spårningen sker med hjälp av en helikopter som driver vargen mot en lämplig öppen plats där djuret kan sövas. Därifrån transporteras den till en uppsamlingsplats i närheten där personal väntar redo att byta ut de gamla sändarna mot nya. Sövningen ger också en chans att att mäta, väga och ta prover på vargarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista