Första lyckade kloningen av mänskliga stamceller

Koreanska genetiker har för första gången lyckats klona fram kopior av mänskliga stamceller. Ett genombrott mot att kunna odla fram reservdelar till den mänskliga kroppen, men också ett bidrag som tar forskarna ett litet steg närmare den så hett omdebatterade möjligheten att kunna klona fram hela människor.

Som första forskarlag i världen har de koreanska genetikerna lyckats fullborda en lång kedja av processer. Att först ta en äggcell från en kvinna, tömma den på sitt genetiska material, ersätta det med DNA från en vanlig kroppscell, och slutligen få det nya paketet att dela sig till ett hundratal fungerande stamceller. Kroppens urceller som åtminstone i teorin kan omvandlas till all de specialiserade celltyper som människokroppen består av.

Tudelad framgång
Bedriften är ett genombrott på två plan. För det första är det ett viktigt steg mot att kunna använda stamceller från vuxna människor för att odla fram reservdelar till människokroppen. Specialiserade celler som kanske i framtiden skulle kunna transplanteras in i en patient och där få kroppen att själv tillverka de celler som behövs för att bota svåra sjukdomar - hjärnceller för att motverka Alzheimersymptom, eller insulinproducerande celler som gör att patienten slipper diabetes.
Men den lyckade kloningen av stamceller innebär också ett litet steg mot den betydligt mer omdiskuterade delen av den här forskningen - att kunna använda stamceller för att klona fram helt nya individer - en forskningsutveckling som många anser vara både farlig och etiskt tvivelaktig.
En bit kvar till målet
Fortfarande återstår en hel del problem att lösa - både för att kunna odla fram stamceller till reservdelar och för att kunna klona fram mänskliga kopior.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".