på väg att klonas

Veckomagasin 2004-02-13

En klonad cell kan bli ny medicin i doktorsväskan  - två koreaner kom först i veckans kapplöpning. Vargarna skyddas av forskarna med märkning som bara de kan pejla

Klonad människocell blir framtidens läkarverktyg

Dr. Woo Suk Hwang och Dr. Shin Yong Moon från Seouls Nationella Universitet är de två koreanska forskare som har lyckats klona mänskliga celler för att skapa stamceller. Detta tillkännagavs under stor uppståndelse vid en presskonferens i Seattle i USA där vår reporter Camilla Widebeck var en av de få svenska journalisterna.

Ny märkning skyddar svenska vargar

Vetenskapradion är med när vargar i Bergslagen ska märkas med nya radiosändare som baseras på GPS teknik och som inte är möjliga att pejla som de tidigare sändarna. Detta innebär bland annat att det inte är lika enkelt för tjuvjägare att lokalisera märkta vargar

Somligas hjärtan är för ömtåliga

Vi pratar med hjärtspecialisten Karl Svedberg i Göteborg om arbetet med att arbeta fram nya riktilinjer för att fånga upp unga idrottare som befinner sig i riskzonen när det gäller allvarliga hjärtproblem. Detta apropå de dödsfall som under loppet av några veckor inträffat på idrottsarenor i Sverige.

Veckans vetenskapsnyheter 

1. Konferens i London för att försöka reglera utsläppen av ballastvatten i den internationella sjöfarten. Detta för att komma åt spridningen av främmande arter i olika vattenområden.

2. Opinionsyttringar för att rädda rymdteleskopet Hubble som nu NASA vill stänga ner i förtid.

3. Nya rön om passiv rökning hos barn - inte ens om de vuxna röker utomhus konsekvent klarar sig barnen helt.

Nordvästra Ryssland miljövärsting

Vetensakpsradions Nils Johan Tjärnlund rapporterar om det svåra miljöarbetet i ett av de avlägsna ryska länen - Arkangelsk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista