På väg att klonas

Veckomagasin 2004-02-15

En klonad cell kan bli ny medicin i doktorsväskan  - två koreaner kom först i veckans kapplöpning.  Vargen får tjuvskyttssäker märkning,  och vi försöker plocka in Linux-systemet i en gammal dator.

Klonad människocell blir framtidens läkarverktyg

Dr. Woo Suk Hwang och Dr. Shin Yong Moon från Seouls Nationella Universitet är de två koreanska forskare som har lyckats klona mänskliga celler för att skapa stamceller. Detta tillkännagavs under stor uppståndelse vid en presskonferens i Seattle i USA där vår reporter Camilla Widebeck var en av de få svenska journalisterna.

Ny märkning skyddar svenska vargar

Vetenskapradion är med när vargar i Bergslagen ska märkas med nya radiosändare som baseras på GPS teknik och som inte är möjliga att pejla som de tidigare sändarna. Detta innebär bland annat att det inte är lika enkelt för tjuvjägare att lokalisera märkta vargar

Somligas hjärtan är för ömtåliga

Vi pratar med hjärtspecialisten Karl Svedberg i Göteborg om arbetet med att arbeta fram nya riktilinjer för att fånga upp unga idrottare som befinner sig i riskzonen när det gäller allvarliga hjärtproblem. Detta apropå de dödsfall som under loppet av några veckor inträffat på idrottsarenor i Sverige.

Veckans vetenskapsnyheter 

1. Konferens i London för att försöka reglera utsläppen av ballastvatten i den internationella sjöfarten. Detta för att komma åt spridningen av främmande arter i olika vattenområden.

2. Opinionsyttringar för att rädda rymdteleskopet Hubble som nu NASA vill stänga ner i förtid.

3. Nya rön om passiv rökning hos barn - inte ens om de vuxna röker utomhus konsekvent klarar sig barnen helt.

Nordvästra Ryssland miljövärsting

Vetenskapsradions Nils Johan Tjärnlund rapporterar om det svåra miljöarbetet i ett av de avlägsna ryska länen - Arkangelsk.

Få ett föroreningspaket och sälj det med förtjänst

En ny marknad kan nu vakna - handeln med rätten att släppa ut koldioxid. I försöken att minska växthusgasen inrättar nu EU en regel som anger hur många ton varje industri får släppa ut. För varje tillåtet ton gas utgår en utsläppsrätt, värd  en ännu inte fastlagd summa. Släpper industrin ut färre enheter än vad den har rätt till, står det dem fritt att handla, köpa och sälja de andelar, eller rätter som blir över. Man ska kunna bli rik på att spara, kort sagt. Det är Fredrik Olsson som förklarar hur det är tänkt

Den förskräckande historien om Zyklon B

Habers Nobelpris av James Cavalli - Per Helgesson presenterar en överraskande intressant bok om den judiske forskaren  Fritz Haber som kom att bli upphovsmannen till Zyklon B - den dödande gasen i de tyska koncentrationslägren.

Lyssnarfrågan

Äter fåglar jämt eller har de bestämda måltidstider? Fågelbordet är mest välbesökt morgnar och kvällar, tycker Eivor Björklund, veckans frågare. Jan Ekman vid evolutionsbiologiskt centrum svarar.

Länken till Nilsson-termometerinfo

birgitta@starband.net  är kontaktadress för dem som vill veta mer om Nilssontermometern, som vi talade om förra veckan.

Linux i redaktionstest

Vi inleder en test av operativsystemet Linux, det som många hävdar är ett alternativ till Microsoft. Har det hänt nåt sen vetenskapsradion testade Linux för tre, fyra år sen? Eller är det fortfarande alldeles för svårt för oss vanliga datoranvändare? Daniel Bäckström, Linuxkännare vid Uppsala universitet antar utmaningen att installera systemet i en av redaktionens utrangerade datorer. Fortsättning följer nästa vecka.

Vinnande vetande

Rätt svar förra veckan var Lago Nordenskjold i Chile, eller möjligen Argentina - hursomhelst i Patagonien. Vinnare Roland Svensson i Göteborg. Ny fråga: Vem har skrivit en bok om ett Gulag- arbetsläger invid Vita Havet - vad heter boken - vad heter författaren - vad heter platsen den utspelar sig på?

Veckans webb-sida

http://web.sfn.org/content/Publications/BrainBriefings/

Detta är adressen till veckans web-plats, den populära delen av den amerikanska neurologforskningshemsidan som Lena Nordlund rekommenderar!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".