Svenska företag avskedade judar

Att svenska företag bedrev handel med Nazi-tyskland har varit välkänt och omdiskuterat, men ett mer okänt kapitel är att svenska företag också ställde upp på nazismens rasideologi och antisemitiska påtryckningar. Dokument i dåvarande säkerhetspolisens arkiv visar att många svenska företag bojkottade judiska firmor, avskedade judar och angav judiska konkurrenter till nazisterna.

Det finns hundratals brev som visar på att delar av det svenska näringslivet anpassade sig till tyska krav på så kallad renrasighet och ariskhet på 30-talet och början av 40-talet. Tyskarna ville inte göra affärer med svenska företag som hade judar anställda, som hade judiska kunder eller som ägdes av judar.

Göran Blomberg är pensionerad arkivarie på Stockholms stadsarkiv. Han har skrivit boken Mota Moses i grind, baserad på forskning i de okända dokumenten.

–Det var en mängd svenska företag som skrev att de avskedade judar och att de minsann inte hade judar anställda, säger Göran Blomberg.

Så här deklarerade firman Svensk pälsproduktion sin inställning till en kund: ”Stockholm den 21:a februari 1941. Vår firma är rent arisk och det finns, gud tack, inte en droppe judiskt blod i den.”

Stor detaljkännedom

Uppgifter om vilka svenska företag som var rent ariska fick tyskarna ofta direkt från sina svenska handelspartner, men också från tyska handelskammaren, från diplomater och andra tyskar som bodde i Sverige.

Tyska handelskammaren visste exempelvis att varuhuset NK i Stockholm hade 25 judar anställda på sommaren 1941. Det ledde dock inte till nåt handelsstopp med NK. Däremot tvingades den judiske chefen för de svenska EPA-varuhusen bort från sin post just eftersom han var jude.

Den svenska regeringen visste om vad som pågick, men vidtog inga särskilda åtgärder. Enligt dokument i arkiven berodde heller inte en förändring i Sverige på svenskarna, utan på det faktum att de tyska kraven på ariskhet tonade bort efter att Hitlers krigslycka vänt 1941.

Omfattningen utreds

Just nu pågår flera forskningsprojekt i Sverige, bland annat vid universiteten i Göteborg och i Umeå, som ska belysa omfattningen på ariseringen. Resultat väntas vid årsskiftet. Men mycket är fortfarande okänt, säger Göran Blomberg.

–En så omvälvande sak som ariseringen i Europa är så pass okänd. Det här, man kan kalla det den ekonomiska förintelsen, var själva förstadiet till den fysiska förintelsen av judarna, säger Göran Blomberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".