1 av 2
Anders Graffman utvecklar appar för mobiler. Foto: Per Gustafsson.
2 av 2
Joakim Jardenberg är kritisk till apparna. Foto: Per Gustafsson.
VETANDETS VÄRLD MÅ 17 MAJ

Apparna tar plats i mobilen

App står för applikation, små dataprogram som man laddar ner till mobilen, antingen helt gratis eller till priset av några tior. Förut var det förutbestämt vad du kunde göra med din mobil. Idag kan du välja själv bland tusentals tjänster/funktioner i olika sk app-stores på nätet, och skräddarsy programutbudet i din mobil.


Apparna kom först i iPhone, men nu sprider sig tekniken till många stora mobilmärken (t.ex med Android operativsystem som funkar för flera mobilmärken) och man talar om att ett generellt teknikskifte är på gång på 2010-talet för vårt mobila surfande.

De flesta mobilaktörer har fått brått att ta fram mobiler med  finkänsliga tryckskärmar och att sätta upp s.k. app-stores, nätbutiker där man laddar ner mobilprogrammen.

Samtidigt kommer kritiken mot apparna. Vi riskerar att hamna i klorna på de som i själva verket vill sälja en massa saker till oss. Vid köp av en viss telefon blir man inlåst i en app-store med ett visst urval och man glömmer den valfrihet som finns om man surfar fritt omkring på webben, något man också kan göra med mobiltelefoner numera.

I dagens program möter du Oskar Juhlin, forskaren som vill få oss använda mobilen i fler kommunikativa syften. Du hör också app-utvecklaren Anders Graffman, som nu har fullt upp att serva alla de som vill ha egna appar för mobilmarknaden.

It-debattören och webbutvecklaren Joakim Jardenberg hör till kritikerna. Han menar att en teknik som kräver nedladdningar av mängder av programuppdateringar är förlegad (en pik mot Apples iPhone/iPad). Dessutom siar han, att så snart användarna känner sig inlåsta, minskar deras intresse att utnyttja de här tjänsterna. Lösningen ligger i World Wide Web där möjligheterna är oändliga, genom surfandet på länkarna. Nya mobilen appar bör knytas bättre till webben, menar han. Det populära gränssnittet med ikoner och tryckkänsliga skärmar kan man ha ändå, menar han.

Vetenskapsradion
per.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista