Bromsmedicin skapar resistens i utvecklingsländer

Den billiga och lovande bromsmedicinen Nevirapin, som minskar risken för överföring av HIV-virus från mor till barn, används felaktigt i utvecklingsländer. En studie gjord i Soweto visar att modern genom behandlingen utvecklar en form av resistens.

Nästan alla barn med HIV har smittats av sin mamma, och den stora majoriteten HIV-smittade barn föds i utvecklingsländer. För att minska risken för smittöverföring ger man de blivande mammorna preparatet Nevirapin. I Sydafrika, där uppåt 100 000 barn idag har smittats via modern, har studier med Nevirapin tidigare visat goda resultat. Smittoöverföringen från moder till barn har minskat med ungefär 50 procent och förhoppningarna till medicinen var därför höga. Men dessvärre så verkar medicineringen nu också ha negativa konsekvenser, en studie gjord i Soweto visar nämligen att modern genom behandlingen utvecklar en form av resistens.

–Viruset kan bli resistent vilket kan orsaka problem vid en senare graviditet eller när mamman så småningom behöver behandling för egen del, säger Per Olof Pehrsson, överläkare vid HIV-kliniken i Huddinge.

Resistens hade kunnat undvikas

Forskarna bakom studien menar att man inte bör sluta att använda Nevirapin under graviditeter, men att man bör vara restriktiv med medicinen när barnet väl är fött. Om man som i de rikare länderna hade gett medicinen i kombination med andra preparat, menar Per Olof Pehrsson att utvecklingen av resistens hade kunnat undvikas.

–Eftersom det här är fattiga kvinnor i fattiga länder så har man tagit till en behandling som är så enkel och billig som möjligt och som tyvärr orsakar den här resistensen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista