Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Öar i Stilla Havet dränks

I den lilla önationen Tuvalu i stilla havet gör sig invånarna redo att evakueras antingen till australien eller Nya Zeeland. Öriket hotas att dränkas av stigande havsnivåer. Tuvaluborna själva tror att det är växthuseffekten och den globala uppvärmningen som ligger bakom deras katastrofala situation, att smältande polarisar skulle ha fått havsnivån att stiga. Kan det här stämma? Vetenskapsradion frågade Erland Källén, som är klimatexpert och professor i dynamisk meteorologi vid Stockholms Universitet.

– Nej, just de här enskilda tillfällena kan inte kopplas till växthuseffekten, men det är så att växhuseffeketen ger en sakta tigande medelnivå på havsytan, och ovanpå den här stigningen så har man fluktuationer upp och ned som beror på vindar och tidvatten och annat, och det är klart att vid de tillfällen då man har extra starka vindar och tidvatteneffekter och det blir extra högt vattenstånd, då hamnar det lite högre om medelnivån har höjts. Men just i det här fallet så har jag svårt att se att just växthuseffekten skulle kunna förklara de extrema variationerna, säger Erland Källén.

Om de akuta orsakerna inte har med växthuseffekten att göra, är växhuseffekten då något att beakta i det här fallet?

– Man kan inte utesluta att det finns kopplingar till växthuseffekten. Vi vet att den leder till förändringar i cirkulationsmönster, och det är möjligt att cirkulationsmönstren i tropikerna har ändrats av växthuseffekten på något sätt, det kan inte uteslutas, men det är väldigt svårt att se några direkta orsaker, säger Erland Källén vid Stockholms Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".