Modell förutspår risken att krocka med älg

Varje år sker ungefär 30 000 viltolyckor på Sveriges vägar, och många av dem skulle kunna undvikas om föraren hade bättre kunskaper om hur vilda djur rör sig över vägarna. Nu har forskare på Grimsö forskningsstation vid Sveriges Lantbruksuniversitet gjort en modell som kan förutsäga var och när risken är störst att älgar korsar vägen.

Andreas Seiler och hans forskarkollegor har sammanställt alla rapporterade viltolyckor som skett under en viss tidsperiod. Sedan har dom tittat på hur de här platserna ser ut, både hur vägen är utformad och landskapet runt omkring.

Med hjälp av de här parametrarna har forskarna sedan utarbetat den nya modellen, som man alltså kan använda för att räkna ut hur stor sannorlikheten är att man ska krocka med vilda djur.

Störst risk på 70- och 90-vägar
Förutom att förutsäga när under året och på dygnet som risken för viltolyckor är störst kan forskarna även räkna ut var och under vilka förhållanden som olyckorna sker.

Det är på medelstora riksvägar där hastigheten ligger mellan 70 och 90 kilometer i timmen som risken för att krocka med älgar är störst.

Verktyg för ökad trafiksäkerhet
Även landskapssammansättningen påverkar trafiksäkerheten. Risken är till exempel större på vägar som går genom skogspartier och där mindre vägar ansluter till större.

Andreas Seiler tror att den nya modellen kommer att vara ett användbart verktyg i framtiden till exempel när man planerar vägbyggen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".