Välbevarade fynd avslöjar östgötsk fiskemetropol

Några av världens bäst bevarade stenåldersföremål grävs nu fram vid arkeologiska utgrävningar i Motala. Fynden avslöjar att området för omkring 6000 år sedan var något av en fiskemetropol.

För 6000 år sedan var Motala ström, i Östergötland, ett eldorado för stenålderns fiskare. Här samlades man för att ljustra såväl aborre som lax, men också för att jaga bäver och säl.

Under jägarstenåldern var det nämligen inte långt till kusten av det innanhav som senare skulle bli Östersjön. Skogarna i norr och träskmarkerna på dåtidens Östgötaslätt bidrog också till att göra den här platsen mycket attraktiv för stenåldersmänniskorna.

Göran Gruber och hans kollegor hittade stenåldersboplatsen, som fortfarande ligger alldeles invid strandkanten, redan för drygt tio år sedan. Men under den senaste grävsäsongen har man grävt fram nya praktfulla fynd, unikt välbevarade i den fuktiga strandleran.

– Den ser ju nästan ut som att den tillverkades igår, så välbevarad är den. Det är ett ljuster, ett fiskeredskap. Och på den här platsen har man inte bara bott, vi har ju hittat hus och så, utan man har ju även fiskat här, säger Göran Gruber, arkeolog vid utgrävningarna i Motala.

Ljusterspetsarna berättar om det avancerade hantverkskunnandet och jaktskickligheten hos dåtidens Motalabor.

Men det mest spännande fyndet är ett yxhandtag av hjorthorn, med en nästan supermodern ergonomisk design - ett fynd som ytterligare stärker platsens betydelse under stenåldern, menar Göran Gruber.

Mer om stenålderns Motala hör du i Vetenskapsradion Historia, idag klockan 13.20, i P1. Du kan också ladda ner programmet här: