Cell kan leva med konstgjort DNA

Den världsberömda amerikanska genforskaren Craig Venter och hans forskarkollegor vill skapa konstgjort liv - närmare bestämt konstgjorda bakterier. Nu har de lyckas skapa DNA och introducerat det i en levande cell.

Forskarna har arbetat med en väldigt liten och enkel bakterie vid namn mycoplasma. De vet sedan tidigare exakt hur bakteriens DNA ser ut - vilka byggstenar, eller nukleotider, som den innehåller och i vilken ordning de sitter. Med den kunskapen har de på kemisk väg, i provrör och i labb, byggt upp en exakt kopia av bakteriens DNA och dess cirka en miljon byggstenar.

DNA-kopian har man nu petat in i en levande mycoplasmabakteriecell. Det visade sig att den levande cellen accepterade och lät sig styras av sitt nya konstgjorda DNA. Den förde också vidare sitt nya DNA till sina dotterceller. Ingen har tidigare lyckats med ett sådant projekt säger Rolf Bernander, professor i molekylär evolution vid Uppsala universitet:

– Jag tycker att det är fascinerande att man lyckats göra det här, rent tekniskt. För ett antal år sedan hade jag inte trott att det här var möjligt.

Men Craig Venter och hans kollegor har inte skapat en konstgjord bakterie, eller konstgjort liv. För i så fall skulle man även ha behövt tillverka själva cellen i labbet och det vet ingen ännu hur man gör.

– Det här är inte konstgjort liv. Man har kopierat en redan existerande kromosom och man har stoppat in den i en levande cell. Det som är det fantastiska är att cellen så småningom utnyttjar den här helt syntetiska arvsmassan som sin ritning och allting styrs och är beroende av den, säger Rolf Bernander.

Men med tiden - och med liknande tekniker - säger Rolf Bernander att det är fullt möjligt att vi får fram olika specialdesignade mikroorganismer:

– Man kanske skulle kunna tillverka mer komplicerade molekyler, som antibiotika, på ett effektivare sätt. Det kanske skulle kunna användas för att åstadkomma organismer som kan bryta ner föroreningar effektivare. Det finns nog en hel del tillämpningar, framför allt på lite längre sikt.

Referens:
Gibson, Daniel G., et al. Creation of a Bacterial Cell Controlled by a Chemically Synthesized Genome. Sciencexpress 20 maj 2010. Doi: 10.1126/science.1190719.