Fjärilar kan utsöndra en anti-parfym.(Foto:PrB)

Fjärilshannen ger honan anti-parfym

I djurriket är doftsignaler är vanliga för att signalera olika behov eller beteenden. Som t ex. för att locka till sig en partner. Nu har svenska forskare hittat en fjäril som använder dofter på helt motsatta sättet - för att visa när de är upptagna.

En doftsignal forskarna vid KTH och Stockholms universitet kom på spåren när de undersökte exemplar av vitvingad rapsfjäril. Där kunde de parningsugna hannarna efter bara någon sekunds svärmande kring en hona avgöra om hon var befruktad eller inte.

Kemiska analyser har nu bekräftat misstanken att det handlar om en avvisande doft som hannen lämnar efter sig på honan när han befruktat henne. Hon får en puff av ämnet Metylsalicylat som är ett vanligt försvarämne inom växtvärlden.

Den avvisande doftsignalen verkar dessutom vara posistiv för alla inblandade parter konstaterar Johan Anderssson en av forskarna bakom resultaten. Hannen som befruktar gynnas genom att andra hannar låter bli honan han befruktat. Honan får vara ifred och den hanne som kommer för sent behöver inte göra sig till i onödan.

Principen kring sådana här avvisande dofter har varit känd ett tag, men det här första gången man i detalj lyckats visa hur det fungerar och vilka ämen som är verksamma. Upptäckten ger inte bara nya inblickar i djurvärldens mångfald av parningsbeteenden, den skulle också kunna komma till praktisk nytta inom jordbruket där rapsfjärilarna ofta verkar som skadeinsekter. Om man kunde bespruta grödorna med ”befruktad hona”-doft så skulle fjärilarna kunna hindras från att reproducera sig

Forskaren Johan Andersson har just lagt fram sin doktorsavhandling om fjärilshannarnas anti-parfym vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".