"Aska lika tung som 100 personbilar i sekunden"

Nu börjar det klarna för forskarna hur mycket aska som vulkanen på isländska Eyjafjallajökull faktiskt har spytt ut. Totalsiffran landar runt 300 miljoner ton, enligt en beräkning som seismologen Reynir Bödvarsson har gjort.
– Jag är lite förvånad själv. Det är nog större än vad jag hade trott, säger han.

– Om det stämmer, då är det faktiskt så att man måste till Katla 1918 för att hitta ett större utbrott av aska från en isländsk vulkan, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Totalt 300 miljoner ton aska kan alltså ha vällt upp ur vulkanen under mars, april och maj, enligt den preliminära beräkning som Bödvarsson gjort för Vetenskapsradions räkning. Bara själva askan avses, inte vattenångan från glaciären.

Den uppskattade askvikten motsvarar vikten hos 14 000 stora Östersjöfärjor, på ett ungefär. Enligt Tallink Silja väger företagets största fartyg, Silja Europa, ungefär 21 400 ton utan last, passagerare och bränsle.

Vikten av den utsprutade askan, som orsakat så mycket störningar i flygtrafiken, motsvarar enligt en annan jämförelse vikten hos 50 Cheopspyramider - om det funnes fler än en, vill säga.

– Askmängden är till och med större än Hekla 1947, som var ett stort utbrott. Så det är nog större än vad jag hade trott, säger Reynir Bödvarsson, som tillägger att man kan uppskatta historiska askmängder genom att studera jordlager.

För att hitta större vulkaniska askkaskader i världen får man enligt Bödvarsson gå tillbaka till Mount St. Helens i USA 1980 och filippinska Pinatubo 1991.

Från Eyjafjallajökulls gap har det understundom vällt ut 100 ton aska per sekund under våren. Inte så konstigt, med andra ord, att glaciären blivit svart, åkrarna fulla av ett tjockt pudrigt täcke och luftrummet fullt av partiklar.

– Vi pratar här om motsvarande uppemot hundra personbilar i sekunden, i askvikt. Så det är enorma mängder som den har sprutat ut, säger Reynir Bödvarsson.

300 miljoner ton totalt under våren låter oerhört mycket - kan det verkligen stämma?

– Jo, det stämmer. Och därför är det ingen idé att man tror sig kunna göra något åt detta. Det vill säga människan kan överhuvudtaget inte sätta stopp eller påverka ett vulkanutbrott. Det är alldeles för stora krafter för det, säger Reynir Bödvarsson.

Den seismiska aktiviteten i Eyjafjallajökull är nu nere på nästan samma låga nivå som före vulkanens utbrott i mars, fortsätter han.

– Den har åtminstone tagit paus. En rejäl paus. Den verkar ha slumrat till åtminstone. Men om den kommer igång igen, inom de närmaste veckorna eller månaderna, det kan bara framtiden visa.

Hur ser det ut på Island just nu, jämfört med för några veckor sedan, om man tänker på området runt vulkanen och på dem som bor där?

– Det är naturligtvis en oerhörd lättnad, för nu regnar det inte ned svart aska. Nu kan man se mellan husen, mitt på dagen. Och det finns en förhoppning bland bönderna att man nu, ändå, kan göra sommaren till något användbart för lantbruket.