Storpolitiskt bråk om forskningsanläggning

Världens sex största och forskningspolitiskt viktigaste stater bråkar om var en ny forskningsfusionsreaktor ska ligga. Reaktorn är värd 50 miljarder kronor, och man hoppas kunna utvinna den nya tidens energi i anläggningen.

Den anläggning som ska byggas är en så kallad fusionsforskningsreaktor. Där ska fusionskraft utvinnas - något man hoppas på som framtidens energikälla.

Fusion är en ofarlig och outtömlig energikälla. Det handlar om en slags omvänd kärnkraft där man - inte som i dagens kärnkraftverk klyver atomkärnor - slår ihop atomkärnor. Det är den process som får solen att lysa. Och jämfört med dagens kärnkraft är fördelen med fusion att den varken innebär någon motsvarande olycksrisk, eller lämnar nåt farligt avfall efter sig.

Men fusionsforskningen är dyr och kräver internationella samarbeten. I dag deltar sex intressenter i det femton år gamla ITER-projektet - EU, Ryssland, USA, Kina, Japan och Syd Korea.

Tillsammans ska man bygga en stor fusionsforskningsreaktor, med prislappen runt 50 miljarder kronor.

Kampen om var fusionsforskningsreaktorn ska placeras står mellan Frankrike och Japan. På Frankrikes sida står Ryssland och Kina, medan Sydkorea och USA står på Japans sida. USA:s ovilja att välja Frankrike tros bero på Frankrikes agerande under irakkriget. Det handlar alltså om ett politiskt spel på högsta nivå.

I morgon hålls ett förberedande möte i Wien där det mest kommer att handla om vilka kompromisser, eller plåster på såren, som det vinnande landet kan erbjuda det förlorande. Bland annat har Frankrike erbjudit Japan expertis och samarbeten i gen- och neutronforskning.

Sverige är inte aktivt med i dom här förhandlingarna - men valet av land är viktigt för dom svenska universiteten, menar James Drake som är professor i fusionsplasmafysik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.

- Jag hoppas på Frankrike. Blir det Japan tror jag att det blir svårare för oss i Europa, och särskilt för oss i Sverige där vi har ett universitetsbundet fusionsforskningsprogram. Det kommer att bli svårare att delta om forskningsprojektet placeras i Japan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".