Byggdamm ökar risken för KOL (foto: pressens bild)

Byggdamm ökar risk för lungsjukdomen KOL

Byggarbetare som arbetar i dammiga miljöer löper mer än dubbelt så stor risk att drabbas av den dödliga lungsjukdomen KOL jämfört med byggarbetare som inte utsätts för byggdamm. Det visar en ny svensk studie där forskarna följt 317 000 byggarbetare i nästan 30 år.

Studien, som letts av forskare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, visar att risken för att dö i KOL är dubbelt så stor bland byggarbetare som utsatts för mycket byggdamm, jämfört med byggarbetare som undvikit sådana miljöer. Mellan åren 1971 och 1999 avled 523 personer i den första gruppen mot 200 i den andra.
Enligt forskarna är det luftburna partiklar från till exempel bränt trä, betong, eller mineralfiber som utgör den största hälsorisken. KOL - som står för kronisk obstruktiv lungsjukdom är den tredje vanligaste dödsorsaken i Europa, men trots riskerna i byggbranschen är rökning den absolut vanligaste orsaken till sjukdomen, enligt Dagens Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista