EU utreder risker kring antidepressiva läkemedel

Utskrivningen av antidepressiva mediciner till barn fortsätter att öka i Sverige - trots att nästan inga av de här preparaten är godkända för barnanvändning. I veckan presenterar EU:s läkemedelsnämnd en rapport där bland annat riskerna med utskrivningarna till barn har utretts.

Att behandla barn med antidepressiva mediciner är en kontroversiell fråga. Oro har funnits att medicinerna kan ge upphov till beroende, och att preparaten skulle kunna kopplas till en ökad risk för självmord.
I den studie som EU:s läkemedelsnämnd nu lägger fram kommer fokus att ligga på riskerna i behandlingen av just barn. Tillverkarna av medicinerna har tidigare fått en lista med frågor, och det är svaren på dessa som nämnden nu ska presentera.
Få studier på barn
Idag är majoriteten av studierna som behandlar antidepressiva mediciner gjorda på vuxna, säger Anne-Liis von Knorring, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. För säkrare medicinering borde studierna på barn bli fler, menar hon. En av orsakerna är att det finns stora skillnader mellan hur barn och vuxna fungerar.
– Barn är inte små kopior av vuxna de har till exempel en matsmältning och ämnesomsättning som skiljer sig från våran, säger Anne-Liis von Knorring.
Olika praxis i olika länder
I England har myndigheterna rekommenderat att inga antidepressiva mediciner - undantaget ett enda preparat - bör skrivas ut till barn.
I USA gick den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket i höstas ut med liknande varningar. Bland annat menade man att medicinerna kunde göra barnen mera aggressiva och självdestruktiva. Biverkningar som är vanligare bland barn än hos vuxna användare.
I Sverige har Läkemedelsverket nöjt sig med att konstatera att medicinering bör ske med försiktighet, och att medicinerna bör skrivas ut av en specialist.
Alternativ till medicinering finns
Psykoterapi, kognitiv beteendeterapi, och en form som heter interpersonell terapi tycks också hjälpa i behandlingen av depression hos unga människor, säger Anne Liis von Knorring.
– Problemen uppstår om depressionen är djup, säger hon. Då brukar det inte fungera med psykoterapi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista