Radiochips kan ersätta butikernas streckkoder.

Ett litet radiochips kan komma att ersätta streckkoderna på varor i butikerna. Radiochipset är lättare att läsa av och innehåller mer information än streckkoderna. Men tekniken, som väckt protest, ses av vissa som ett spionchips som registrerar våra vanor.

Tekniken, som kallas radiofrekvensidentifikation - RFID - kan läsas av enklare än dagens streckkoder. Det räcker med att gå förbi avläsaren med RFID-chipset för att informationen ska föras över.
Poängen är i första hand att man ska kunna följa varorna genom alla led, hela vägen från fabriken tills dess att kunden bär ut varan från butiken.
Men användningsområden för RFID är fler. Radiochipsen skulle till exempel kunna sättas i sjukhusens patientarmband, eller sys in i morgondagens klädesplagg för att varna tvättmaskinen att en röd tröja hamnat i vittvätten.
Tekniken för dyr
Än så länge kostar RFID-chipsen lite för mycket, ungefär fyra kronor styck, men masstillverkning kommer snart att få priserna att sjunka. Elektronikjättarna Intel, Philips och IBM har sen en tid diskuterat tekniken med stora detaljhandelskedjor som Wal-Mart i USA, franska Carrefour och brittiska Marks&Spencer.
I Sverige är intresset för RFID-tekniken än så länge ganska svalt. Man kan träffa på den i lokaltrafiken i form av trådlösa kort och biljetter.
Alla inte glada
Men tekniken tas inte lika positivt emot av alla.
– Finns Storebror redan i din kundvagn?, frågar den amerikanska organisationen Caspian. En förkortning för ”Konsumenter mot stormarknadernas intrång i privatlivet”.En förening som inte vill ha en värld där allting går att spåra och som uppmanar alla att bojkotta de företag som förser sina varor med det nya radiochipset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".