Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blodprov kan avslöja risk för hjärt-kärlsjukdom och diabetes

Publicerat tisdag 24 februari 2004 kl 06.39
Enkelt blodprov kan avslöja risk (Foto:PrB)

Ett enkelt blodprov kan avslöja om en person tillhör en hittills okänd riskgrupp för att få hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2. Låga halter av ett visst protein i blodet kan avslöja att kärlen håller på att försämras, även om man känner sig helt frisk, visar ny forskning vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

–Det vi nyligen har visat är att man, trots att man är helt frisk, har normala blodfetter, är normalviktig och ingen i släkten med diabetes, så kan man ha ett lågt värde och då står det för att man samtidigt har en tidig förändring i kärlväggen, som innebär ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Man har också visat att det finns en koppling mellan den här förändringen i kärlväggen och utvecklingen av typ 2-diabetes, säger Kerstin Brismar, professor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Det så kallade bärarproteinet har flera olika funktioner i kroppen, bland annat påverkar det sockernivån i blodet. Det upptäcktes av forskare vid Karolinska sjukhuset för flera decennier sedan och sedan dess har kunskapen vuxit om dess kopplingar till hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Men först nu har man sett att det kan ge en varning om de här sjukdomarna innan de bryter ut och forskarna har börjat beskriva mekanismen för hur det påverkar blodkärlen.

Förhoppning om läkemedel

Tidigare har det handlat om samband, inte om själva mekanismen. För att kunna utveckla läkemedel måste man bli helt på det klara med själva mekanismen. Kerstin Brismar tror att läkemedel som justerar det här proteinets nivå kan komma.

–Då tror jag att vi i framtiden kommer att kunna förhindra utvecklingen av hjärt-kärlsjukdom hos många riskpatienter och hos typ 2-diabetiker. Det inkluderar även kärlsjukdom som drabbar njurar och ögon.

Möjligheterna att satsa pengar på utvecklandet av ett sådant läkemedel torde vara stora eftersom det skulle handla om ett sådant preparat som man fick ta under lång tid för att hindra att man blir sjuk. Den typen av läkemedel är väldigt lönsamma för läkemedelsindustrin att satsa på.

–Samtidigt måste jag säga att det finns en ännu enklare och billigare metod. Om man börjar motionera två till tre gånger i veckan, om man ändrar sin kost till mindre sockerintag, mera fibrer och mindre fett, då höjer man också det här proteinet till en bra nivå, säger Kerstin Brismar.

Nytt diabetescentrum

Forskningen kommer att läggas fram vid en presskonferens på tisdagen. Kerstin Brismar och hennes kollegor kommer också att presentera vad de kallar världens främsta Diabetescentrum som håller på att byggas upp i Stockholm.

Centrumet ska samla forskning från flera institutioner inom Stockholmsområdet och inom diabetesområdets hela bredd, från cell till människa. Syftet är att få större slagkraft inte minst när det gäller att få forskningsanslag från bland annat läkemedelsindustrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".