Smittskyddsexperter varnar för ny världsepidemi

En världsomspännande epidemi som Spanska sjukan kan vara närmare än vi tror. Det skriver ledande smittskyddsforskare i en gemensam artikel i tidskriften The Lancet. De varnar för att undervärdera riskerna med de olika fågelinfluensor som drabbar oss, och efterlyser nya vaccin.

Utvärderingen av fågelinfluensan av typ H7 som drabbade holländska kycklinguppfödare förra året visar att man lyckades hålla den stången genom att ingripa disciplinerat och kraftfullt - slakt av miljontals djur, isolering, desinficering. Men ingenting hörde egentligen modern medicin till, inga antivirala medel, inga vacciner.

Asiatisk variant oroar

I Asien snubblar man över höns och gäss och grisar inne i byarna - storskaliga farmer kommer, men ännu så är smittrisken störst på hushållsnivå. Den asiatiska varianten, som heter H5, oroar av flera anledningar - dels att den är långt dödligare för människor än H7 i Holland, dels att den nu dykt upp för andra gången, samma typ - den kom först 1997, försvann och är nu tillbaka. Den försvann också tack vare kraftfulla begränsningar, men smittskyddsexperterna satt då bokstavligen och höll tummarna för att smittan inte skulle människoanpassas och börja smitta mellan människor, och inte bara från fåglar till människor, berättar professor Annika Linde på Smittskyddsinstitutet. Artbarriären höll den gången. Men gör den det nu, när smittan dykt upp igen?

Nya vaccin behövs

Tidigare har man varit helsäker på att det behövs en gris eller nåt annat däggdjur som en sorts blandningsbytta för fågelvirus och däggdjursvirus för att en sån människosmitta ska kunna utvecklas. Men teoretiskt kan vi själva förena en egen influensa med fågelvirus och utveckla ett nytt virus som kan bli en pandemi, en epidemi som smittar världen runt. Det finns inga bevis att det hänt ännu, men sanningens minut närmar sig - och det är slutsatsen i Lancets artiklar - vacciner mot de möjliga grundbultarna till en ny Spanska sjukan eller kanske bara Asiaten måste fram kvickt som ögat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".