Dragkamp om EU:s nya smittskyddsmyndighet

Nu står striden het om var EU:s nya smittskyddsmyndighet ska ligga. Det är den första EU-myndigheten som hamnar i Sverige, och fem universitetsstäder kandiderar. Regeringen kan fatta beslut om vilken ort det blir redan imorgon.

Dragkampen om det nya smittskyddsinstitutet står mellan Uppsala, Stockholm, Malmö, Göteborg och Umeå. Den nya myndigheten kommer att innebära att myndighetspersoner och sakkunniga från europa flyttar till den aktuella orten.

Tanken är att det nya smittskyddsinstitutet ska fungera som en sambandscentral där man, förutom att identifiera vilka forskningsbehov som finns, ska kartlägga vilka sjukdomar som förekommer och vilka åtgärder som behövs för att kontrollera eventuella epidemier.

Ett argument som är gemensamt för dom olika orterna är att det finns befintliga lokaler där institutet kan inrymmas. Och att dom alla är universitetsstäder med bra tillgång till forskning.

Men var den mest lämpade kompetensen finns råder det däremot delade meningar om.

– Mycket av svensk läkemedelsindustri är lokaliserad till Göteborg, och på sjukhuset har man lyckats lösa problemen med de multiresistenta bakterierna, och det är ett bevis för att man är långt framme i Göteborg inom den här forsknigen, säger Roland Andersson, som är regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland och företrädare för Göteborg.  

Ett annat argument som Göteborg och dom andra mer sydligt belägna orterna Stockholm, Uppsala och Malmö hävdar är närheten till resten av Europa. Men att det skulle vara ett rimligt skäl till att myndigheten ska vara där håller socialdemokraten och kommunalrådet Marie-Louise Rönnmark från Umeå inte med om.

– Jag tycker att det vore illa om man skickade en signal att verksamhet med EU-koppling helst ska ligga inom gångavstånd från EU-högkvarteret i Bryssel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".