Kinesiska bönder (Foto:PrB)

Genmodifierade grödor ökar i u-länder

Tyskland har fått grönt ljus från EU för att införa straffavgifter för den bonde som odlar genmodifierade grödor, och där man sen kunnat visa att de genförändrade växterna oönskat spritt sig i naturen.

Den här typen av odling är högst kontroversiell i Europa, men i lågteknologiska länder ökar den - under 2003 var Kina tillsammans med Sydafrika det land där odlingsarealen med genförändrade produkter ökade mest.

– 22 procent av världens befolkning finns i Kina, men bara sju-åtta procent av världens samlade odlingsmark. Det gör att Kina för att kunna möta livsmedelsbehoven på tio-femton års sikt måste se till andra teknologier än de traditionella för att få upp avkastningen på de viktigaste grödorna, både mat- och industrigrödor, säger Carl-Gustaf Thornström, som är forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet och jordbruksexpert på biståndsmyndigheten SIDA.

Majs och ris kommer
Mer än hälften av bomullsproduktionen i Kina är idag genetiskt förändrad.

Och Karl-Gustav Thornström tror att andra produkter snart blir aktuella, som majs och ris.

– Riset kommer så småningom. Inom max fem år tror jag att man kommer att ha en ganska storskalig produktion av genmodifierat ris, säger Carl-Gustaf Thornström.

Kontroversiellt
Odling av genmodifierade grödor är på frammarsch alltså, trots de heta känslor som svallar i samband med frågan. Medan förespråkarna anser att dom genmodifierade produkterna kan vara ett svar på svält och andra problem, så tycker andra att det är industrin själv som gör den verkliga vinsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".