(Foto: PrB)

Uppskjutningen uppskjuten

Idag skulle den europeiska rymdsonden Rosetta ha lyft från startplattformen i Franska Guyana. Men på grund av väderförhållandena kommer rymdsonden att skjutas upp ett dygn senare.

När Rosetta väl far iväg startar den en tio år lång resa vars mål är kometen ”Chury”, där den ska landa.

Hittills har man bara kunnat studera kometen från markteleskop här på jorden. Men om allt går som det ska kommer det att bli möjligt att studera ”Chury” på plats i november 2014, en miljard kilometer härifrån. Då beräknas Rosetta vara i en omloppsbana runt kometen för att skicka ut sin landare på komet-ytan och ta prover. Tanken är att materialet Rosetta samlar in ska studeras för att få veta kometers ursprung, var dom kommer ifrån och vad deras existens egentligen innebär för solsystemets uppkomst.

Men det är mycket som ska stämma innan Rosetta når sitt mål. Förutom att överleva den kritiska uppskjutningen ska den lyckas snåla tillräckligt med energi för att komma ända fram. Och för att klara av det kommer sonden att ta hjälp av Jordens och Mars gravitationsfält. Genom att snurra runt planeterna får Rosetta lite extra skjuts, och det räcker precis. När sonden når kometen rör den sig bara med en centimeter per sekund!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".