Uppvuxen regnskog ger fler bränder

Att minska skogsavverkningen anses vara en viktig och billig åtgärd för att få mindre koldioxid i atmosfären. Men genom att titta på satelitbilder och data från bränder i Amazonas, i Brasilien, så såg forskare att bränderna har ökat med nästan 60 procent på de platser där man låtit skogen växa till sig igen.

Problemet är att bränderna frigör kolet i träden som sen stiger upp som koldioxid i atmosfären. Att det blir mer bränder beror bland annat på att den nya skogen som växer upp torkar ut mycket lättare och på så vis är mer lättantändlig, till exempel om jordbrukare i omgivningen använder sig av eld i sitt jordbruk.

Madelene Ostwald, forskare vid centrum för klimatpolitisk forskning i Norrköping, säger att den nya studien pekar på att åtgärder som diskuterats i bland annat klimatförhandlingarna och som många hoppas skall fungera kanske inte alltid gör det i verkligheten.

– Det här är välkommet, att man får en nyanserad och nykter bild på hur skogen funkar och vad som kan hända i framtiden med den om man nu bestämmer sig för att spara den som klimatåtgärd.

Referens:
Luiz E. O. C. Aragão and Yosio E. Shimabukuro. The Incidence of Fire in Amazonian Forests with Implications for REDD. SCIENCE VOL 328 4 JUNE 2010. Doi:10.1126/science.1186925

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".