Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högre självmordsrisk med låga IQ-poäng

Publicerat fredag 4 juni 2010 kl 06.00

Män som fått låga resultat på mönstringens IQ-test löper högre risk att försöka ta livet av sig senare i livet. Det visar en ny stor studie som publiceras i British Medical Journal som forskare från Karolinska institutet varit involverade i.

Denny Vågerö, professor i medicinsk sociologi vid forskningsinstitutet Chess, har själv studerat samband mellan IQ, utbildning och hälsa.

– Jag tycker artikeln är intressant. Den är gjord på ett stor material och man kan se ett tydligt mönster

Det tydliga mönstret som forskarna har sett när de har undersökt sambandet mellan låga reslutat på mönstringens IQ-test och risk för att senare i livet försöka ta livet av sig, är att män i 18-årsåldern med låga IQ-resultat i högre grad riskerar att senare i livet försöka ta livet av sig. Testresultaten är uppdelade i nio grupper och en man som hamnat i gruppen med lägst resultat löper dubbelt så stor risk att försöka ta livet av sig jämfört med en man med genomsnittsresultat.

Det handlar om ett mycket stort forskningsmaterial, testresultaten från drygt en miljon män från mönstringen till militärtjänstgöring under en period på 25 år.

Artikeln visar, enligt Denny Vågerö, att risken att försöka begå självmord i vuxen ålder har sin grund redan i skolåldern. För en bra skolgång ger bättre IQ-resultat.

– Problem med skolan som leder till lässvårigheter och till sämre kognitiv utveckling kopplas tidigt till sämre hälsa, långt före 18 års ålder, och även senare i livet finns det en sån koppling. Man kommer in lite ofördelaktigt i samhället och det gör att man råkar ut för mer problem senare. Det är väl egentligen det som ligger bakom det här sambandet.

Denny Vågerö säger att resultaten i den nya studien överensstämmer väldigt mycket med det man sett det senaste årtiondet när det gäller begåvning, intelligens och dess koppling till hälsa och dödlighet generellt sett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".