Kombination av läkemedel kan läka reumatism

Kronisk ledgångsreumatism kan inte bara bromsas upp utan också börja gå tillbaka, visar en ny svenskledd forskarstudie vid Karolinska universitetssjukhuset som publiceras i medicintidskriften Lancet. Om man kombinerar två mediciner mot ledgångsreumatism, så skönjer man för första gången en tendens att kroppen faktiskt kan läka skadorna.

–De totala skadorna i lederna minskar något under studiens gång hos de som fått kombinationen av läkemedlen, säger Roland van Wollenhoven, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och en av forskarna bakom studien.

Den s k TEMPO-studien, som letts från Karolinska universitetssjukhuset, påpekar att man ännu bara ser mycket små skademinskningar, men det positiva är att det här är första gången man överhuvudtaget sett spår av läkning.

Överraskande reultat

70 000 människor lever med ledgångsreumatism i Sverige, en i ordets bokstavliga mening nerbrytande och smärtsam sjukdom där brosk och ben fördärvas av en inflammation som i grunden är en auto-immun reaktion, det vill säga kroppen angriper sig själv. Hittills har alla anträngningar stoppat vid att i bästa fall hindra ytterligare nerbrytning av kroppen, hindra inflammationens verkningar. De mediciner som nu testats tillsammans, Metotrexat och Enbrel, är var och en för sig inflammationshämmande på olika sätt, men kombinationen överraskade forskarna.

–Vi vet inte riktigt hur det här går till, de båda läkemedlen angriper olika aspekter i inflammationsprocessen, och genom att lägga ihop dem kan man få en ytterligare vinst, säger Roland van Wollenhoven

Förhoppningen för framtiden är att man ska kunna sätta in kombinationsläkemedlet tidigt i sjukdomen innan skadan är för stor, för man kommer inte att kunna läka ut en svårt skadad led.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".