Vasa rör på sig (Foto: PrB)

Vasa får ny stödvagga

Vasa har inte bara problem med bildandet av svavel i träet. Mätningar visar nu att skeppet faktiskt också rör sig där det står, vilket på sikt skulle kunna deformera skrovet. På Kungliga tekniska högskolan i Stockholm försöker man nu ta fram modeller för hur en ny stödvagga ska konstrueras.

Bevarandet av Vasa är en knepig historia, och det är genom 450 mätpunkter på skeppets in- och utsida som man nu har konstaterat att skeppet faktiskt rör sig. Visserligen långsamt, bara några få millimeter om året, men rörelsen har ändå betydelse. På sikt så uppstår det en ojämn belastning, och resultatet av detta kan bli att skeppets skrov deformeras.

–Vi mäter skeppet några gånger per år och ser att Vasa sjunker lite i stödvaggan och att hon rör sig lite åt babord, säger Leif Malmberg är chef på Vasaenheten vid statens maritima muséer.

För att utveckla metoder för att undvika denna belastning tittar forskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, KTH, nu närmare på det ekmaterial som skeppet är byggt av.

–Jag har fått en bit Vasa-ek som jag testat mekaniskt för att ta fram materialegenskaper som styvhet och hållfasthet, säger Jonas Ljungdahl på KTH som arbetat med att ta fram förslag på hur den nya vaggan bör konstrueras. Resultaten kommer att presenteras på Vasamuseét idag.

Belastning jämnare fördelad

Tanken är att man utifrån bättre kunskap om Vasas material ska kunna konstruera ett stöd där skeppet ligger stilla och belastningen blir jämnare fördelad. Materialuppgifterna har behandlats i ett datorprogram, och det är alltså resultatet av denna bearbetning som ska ligga till grund för Vasas nya vagga. Alternativen som Jonas Ljungdahl har studerat skiljer sig åt.

–Ett system är att man monterar en stålbalk invändigt och ett annat är att Vasa får en helt ny stödvagga i kolfiber, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista