Innan det smäller. Ett program om bilkörning och den mänskliga faktorn

När det inte finns någon teknisk förklaring till en olycka är det lätt att skylla på den mänskliga faktorn. På Chalmers arbetar en grupp forskare med att analysera trafikolyckor för att ta reda på vad som hände innan smällen. Syftet är att ta fram fordon och trafikmiljöer som är bättre anpassade till människans förutsättningar.

Idag, när datortekniken billig, vill fordonsindustrin proppa bilarna fulla av så kallade aktiva säkerhetssystem. Det handlar om apparater som till exempel varnar om föraren är trött eller om det står en älg på vägen. Syftet är lovvärt, men för teknikinriktat, menar forskargruppen på Chalmers. Den här typen av utrustning kan invagga föraren i falsk säkerhet och uppmuntra till större risktagande. Därför behövs mer forskning kring hur människan påverkas av tekniken innan man utvecklar nya system.

Över huvud taget vet vi ganska lite om varför människor ibland kan göra fatala felbedömningar i trafiken. I Vetandets värld följer vi med forskarna som åker runt på olycksplatser och söker ledtrådar om den mänskliga faktorn.

Redaktör Malin Avenius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".