Veckomagasin 2004-02-29

Hur ska det bli med rymdsonden Rosetta? I veckan gjordes två försök att skjuta upp Rosetta, men båda misslyckades. Ena gången var det vädret som ställde till det, och andra gången hade en bit av isoleringen råkat hamna i en av bränsletankarna på bärraketen. Många problem alltså, på tisdag är det dags för ett nytt försök att skjuta upp sonden.

Vi berättar också om att regalskeppet Vasa rör på sig sakta där hon ligger. Därför behöver hon en ny stödvagga, och forskare från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm har räknat ut hur den nya vaggan ska se ut för att ge optimalt stöd.

Så talar vi om tokiga översättningar av bruksanvisningar, vad sägs om ”hörlurets stekvändare” eller ”bakplåtar med upp till två kortsidor”? Och veckans lyssnarfråga, om vulkanen på Gran Canaria kommer att explodera, får också svar i programmet.

Rosetta fortfarande kvar på marken
Rymdsonden Rosetta som ska landa på en komet gjorde två misslyckade försök att komma iväg i veckan. Första missen berodde på vädret, andra på att man hittat isoleringsmaterial i en bränsletank. Anders Eriksson, Institutet för rymdfysik i Uppsala, gästar studion och berättar vad som nu väntar.

Vasa får ny stödvagga
Vasa ligger inte riktigt stilla och därför ska hon få en ny stödvagga som håller henne på plats, Detsamma gäller hennes skeppsbåt. Forskare på KTH räknar ut hur de nya stödkonstruktionerna ska vara konstruerade.

Fackböcker på bokrean
Ann-Louise Martin tipsar om fynd på bokrean.                 Peter Englund: många titlar
Dick Harrisson: dito
Anthony Beevor: Stalingrad
Gina Kolata: Spanska sjukan. Berättelsen om den stora influensaepidemin 1918 och jakten på viruset(Prisma)
Deborah Cadbury: Dinosauriejägarna - en berättelse om vetenskaplig rivalitet och upptäckten av det förhistoriska(Historiska media)
Thomas Pynchon: Mason & Dixon(Bonniers)

Sammanfattning av veckans nyheter
Fredrik Olsson refererar nyheter från veckan som gått: Blodprov kan avslöja ny riskgrupp för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, genmodifierade grödor ökar i u-länder, kombination av mediciner får reumatism att gå tillbaka.

Ny teknik bromsar franska fortkörare
Johan Tollgerdt rapporterar från Frankrike där man testar ett system med GPS-styrd hastighetsövervakning av bilar. När bilen kör fortare än hastighetsgränsen tillåter stryps bränsletillförseln och gaspedalen blir trög att trycka ned. Liknande försök har gjorts i Sverige tidigare (ISA, se vagverket.se)

Linux i din dator
Per Helgesson med en utvärdering av hur det går att jobba med operativsystemet Linux i vardagen. Han är imponerad av den förbättring som gjorts under de senaste åren - nu är systemet användbart även för folk som inte är dataexperter. Men ska man ge sig utanför de färdiga paketen blir det genast krångligare och ställer helt andra krav på kunnande.

Veckans lyssnarfråga
Bengt Pegelow har hört sägas att havet håller på att äta sig in genom öns klippväg och kommer att nå  i till vulkanen och då går ön bokstavligen upp i rök - exploderar, försvinner - kan det vara sant undrar Bengt, och vi frågar Karin Eriksson, som är geolog vid Naturforum om Gran Canarias vulkan kan komma att explodera. Nej, säger hon.

Vinnande Vetande
Förra veckan: Svar finkar och näbbar. Veckans fråga: Privatägd Hawaiiö.

Veckans webbplats
Kristoffer Gunnartz tipsar om www.avigsidan.com, webbplatsen där märkliga översättningar av bruksanvisningar och annat ges utrymme.

Krönika
Per Helgesson reflekterar kring det arkeologiska fynd som gett rymdsonden Rosetta dess namn.

Redaktörer: Mona Hambraeus och Camilla Widebeck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".