Mandarin och hindi - istället för engelska

Engelska tappar sin ställning som världsspråk, det visar en undersökning som publiceras i veckans nummer av tidskriften Science. Nu är det istället kinesiska som gäller

Artikeln som publiceras i tidskriften Science heter ”The future of Language” -  språkens framtid - och konstaterar faktumet att för 50 år sedan hade 10% av jordens befolkning engelska som modersmål. Men om bara 50 år framöver har det minskat till 5%. Urdu, bengali, nordkinesiska - alltså det som kallas mandarin - arabiska, hindi är språken som ökar. Där dessa språk talas föds fler och fler barn.   

Men vikten av ett språk kan egentligen inte bedömas förrän man vet hur många som talar och begriper språket, och använder det i till exempel sitt arbete. Så än så länge är engelskan det ledande språket.

Vilka språk bör man då kunna i för att klara av att möta den mångspråkiga framtiden?

Ljuba Veselinova är doktor i lingvistik på Stockholms Universitet, och menar att mandarin är ett hett tips på språk.

–För att kommunicera med yttervärlden måste man ju kunna ett språk som är större, så kan man engelska, arabiska och mandarin kommer man att klara sig, säger Ljuba Veselinova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".