Korn angripet av ramularia bladfläck. Foto: Annika Djurle, SLU.

Ny svampsjukdom drabbar kornordlingar

En svampsjukdom som drabbar kornodlingar har etablerat sig i Sverige, visar forskning vid Lantbruksuniversitetet. Tidigare har den varit vanlig i våra grannländer.

Svampsjukdomen ramularia bladfläck har inte märkts så mycket här i Sverige ännu. Men fältförsök som forskare vid lantbruksuniversitetet gjort visade att den har fått fäste även hos oss.

– I fältförsök i Östergötland, där vi förväntade oss angrepp, fick vi en skördeökning på upp till 30 procent efter kemisk bekämpning, skriver Annika Djurle vid Sveriges Lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.

Ska man bekämpa sjukdomen kemiskt måste det göras förebyggande, eftersom man inte upptäcker angreppet förrän det är för sent att sätta in bekämpningen.

Man kan också förebygga angrepp är att planera växtföljden på lämpligt vis och undvika att ha höst- och vårkornfält i närheten av varandra.

Forskningen som gjorts vid Sveriges Lantbruksuniversitet har finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".