Asteroid inte ensam orsak till dinosauriedöd

Det kan inte varit en ensam asteroid som slog ut dinosaurierna för 65 miljoner år sedan. Det hävdar en grupp geologer som borrat sig ner på den plats utanför Mexikanska kusten där en gigantisk asteroid slog ner i slutet av Kritaperioden.

Genom att borra sig ner i berggrunden där den milstora asteroiden en gång slog ner har geologerna lyckats rekonstruera vad som skett på platsen under de gångna årmiljonerna. Fynd visar nu att det aktuella nedslaget bör ha inträffat ungefär 300 000 år för tidigt för att ha kunnat vara enda orsaken till dinosauriedöden.
När geologerna sökte sig nedåt i tidslagren fann man att spåren av själva kollisionen med jorden - ett lager med söndertrasade bergarter - låg under det lager av kalksten som markerar tidpunkten då dinosaurierna anses ha dött ut. En upptäckt som tyder på att asteroidnedslaget i Mexico rimligen inte kan vara enda orsaken till att dinosauriesläktet dog ut.
Enligt forskarna, som publicerat sina rön i amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, måste orsaken till dinosauriernas massdöd berott på en mer komplex händelsekedja. Kanske ett flertal asteroidnedslag i kombination med andra händelser som vulkanism, och mer långsamma klimatförändringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".