Rosetta äntligen på väg

Klockan 17 minuter över åtta, svensk tid, lyfte den europeiska rymdsonden Rosetta från raketbasen i Kourou, Franska Guyana. Efter flera förseningar har sonden nu påbörjat sin tio år ölånga resa för att bli första rymdson någonsin att landa på en framrusande komet.

– Allt har gått som planerat den här gången, konstaterar en lättad Anders Eriksson, forskare vid institutet för rymdfysik i Uppsala som varit med och byggt några av instrumenten ombord på Rosetta.
Tanken är att sonden nu ska påbörja sin långa resa för att så småning om sätta ner en medhavd landare på en utvald komet. Där ska om allt går vägen de medhavda instrumenten ta prover och göra de första riktigt närgångna analyserna av en aktiv komet.
Redan i januari förra året skulle Rosetta ha skickats iväg till en annan komet - Wirtanen. Men avfärden fick snöpligt ställas efter en olika med en typ av bärraketer som skulle lyfta sonden ur jordens atmosfär. För att möjliggöra färden tvingades ESA-astronomerna börja leta efter en ny komet. ”Schyrymov gasaremenko” heter den man nu tagit sikte på och räknar nå fram till om ungefär tio år.
Rosettaprojektet, som samordnas av europeiska rymdstyrelsen ESA, har planerats i över tio år och hittills kostat ungefär tio miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista