Brittiska forskare har filmat syrsor i deras naturliga miljö - ett ovanligt sätt att studera syrsor.

Sex, våld och rock n' roll är livet för syrsor

I en ny studie har brittiska forskare placerat kameror utanför syrsors bon för att följa deras liv. Och bilderna avslöjar att syrsornas parningssäsong framför allt har tre huvudingridienser: våld, musik – och parning förstås.

– Det är som att dom skapar sig en liten håla i ängsmarken, som de vaktar ganska noga. Antingen så sitter de inne i hålan eller utanför, och hanarna gnider sina vingar och spelar och honorna går runt och letar efter bra partners. De verkar spendera rätt mycket tid där och solar sig säkert mycket så de får energi för att gå omkring och spela, berättar Åsa Berggren, ekolog vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Hon har forskat på syrsornas släktingar vårtbitare och gräshoppor, och tycker att den nya studien är särskilt intressant just för att den ger en ny insikt i syrsans naturliga liv.

Syrsor har nämligen studerats många gånger förr, men då för det mesta i labbmiljö. Men de brittiska forskarna har alltså i stället utgått från kameror och mikrofoner som de satt upp utanför syrsornas hem, och på så sätt fått något som kan beskrivas som en dokusåpa med syrsor som huvudrollsinnehavare.

Resultatet blir att forskarna kan se hur viktiga de syrsebeteenden som upptäckts i labbmiljön verkligen är. Och bland annat visade det sig att både hanar och honor fick mer avkomma om de parade sig med flera olika partners – de tjänade med andra ord inte på att hålla sig till en partner.

Referens:
Rodríguez-Muñoz, R. Natural and Sexual Selection in a Wild Insect Population. SCIENCE VOL 328 4 JUNE 2010. DOI: 10.1126/science.1188102.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".