En gång täckt av vatten. Foto: PRB

Starka bevis för flytande vatten på Mars

Det har funnits flytande vatten på planeten Mars, säger amerikanska Nasa. Området Meridiani Planum var dränkt i vatten under en lång period, enligt Nasaforskarna, och det är undersökningar gjorda på plats av landaren Opportunity som leder fram till den slutsatsen.

Maria Sundin, astronom vid Chalmers i Göteborg säger så här om de nya uppgifterna.

–Det är spännande. Förut har vi haft indirekta bevis för att det har funnits vatten på Mars yta. Nu vet vi för första gången med säkerhet att det funnits vatten under längre tider, det vill säga att klippor och stenar under riktigt lång tid varit neddränkta i vatten, och vi vet också att det inte var fråga om någon annan vätska.

VR: Hur trovärdiga är de här bevisen?

--De är väldigt trovärdiga, men ser att klippor fått en ändrad sammansättning på samma sätt som klippor på jorden får det när de legat under vatten en lång tid. Dessutom kan man se att strukturen på klipporna ändrats på ett sådant sätt att det visar att vatten funnits där under antagligen ett par hundra miljoner år.

VR: Är det här bevis för att det funnits liv på Mars?

– Nej, det är det inte. Däremot är det bevis för att jorden och Mars var väldigt lika varandra när planeterna var nybildade, och det mest spännande är att planeterna var lika varandra under den period då livet uppstod på jorden. Vi har alltså två i stort sett identiska platser och det fanns vatten även på Mars. Det stärker indikationerna på att livet kan ha uppkommit även på vår grannplanet.

Trafiken till Mars kommer att fortsätta vara tät berättar Maria Sundin, en expedition ungefär vartannat år är planerad, och 2011 kommer man att försöka få hem stenar från Mars till jorden för att kunna analysera här hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".