Vanlig hjärtbehandling kan göra mer skada än nytta

Hjärtinfarktpatienter ges i regel syrgas. Men nu visar en stor forskningsgenomgång att det inte finns några belägg för att behandlingen vare sig lindrar eller läker.

Forskare knutna till Cochrane-institutet har gått igenom forskningen på området och funnit att det inte finns något som helst stöd för att behandlingen fungerar. Det finns till och med tecken på att den kan ha motsatt effekt.

David Erlinge, professor i kardiologi vid Lunds Universitet, har läst rapporten.

– Det första som slår en är att det finns väldigt lite studier på området. Och detta på en behandling som vi använder på hundratusentals patienter över hela världen hela tiden, kommenterar han.

Bara i Sverige drabbas runt 26 000 personer av hjärtinfarkt varje år. I princip alla behandlas med syrgas. Men nu visar alltså genomgången från Cochrane-institutet i England, att det inte finns några som helst bevis för att syret har en positiv effekt.

Istället indikerar de ytterst få studier som finns faktiskt en ökad risk för dödlighet för dem som behandlats med syrgas. Det sambandet baseras på enbart 14 dödsfall, så den tredubblade risken för dödlig utgång som man ser kan lika gärna bero på slumpen.

Men enligt professor David Erlinge så finns det också andra studier som har visat på att det kan finnas negativa konsekvenser med syrgasbehandling i samband med hjärtinfarkt.

– Det har funnits en tro på att syrgas alltid är av godo, men så är det inte. Nu vet vi att syrgas kan leda till att kärlen som ska försörja hjärtat med blod drar sig samman, det vill säga att blodflödet till hjärtat blir sämre. Och syrgas kan också minska hjärtats förmåga att pumpa blod.

Vad innebär det för en person med hjärtinfarkt?

– Det är precis motsatta effekten mot vad vi vill åstadkomma när vi behandlar patienter med hjärtinfarkt.

Forskarna bakom Cochrane-rapporten påpekar att det behövs fler ordentliga studier som utreder vad syrgasbehandlingen egentligen får för effekter på hjärtinfarktspatienterna.

Referens: Cabello JB, Burls A, Emparanza JI, Bayliss S, Quinn T. Oxygen therapy for acute myocardial infarction. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 6. Art. No.: CD007160. DOI: 10.1002/14651858.CD007160.pub2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".