Bush förvränger forskningsresultat

I USA har ett sextiotal ledande naturvetenskapliga forskare undertecknat ett protestupprop mot president George Bush. Forskarna säger att Bush-administrationen systematiskt förvränger vetenskapliga rön för att de inte är politiskt passande.

Bland undertecknarna till det här uppropet finns en rad nobelpristagare och chefer för mycket välrenommerade forskningsinstitutioner. De menar att Bush-administrationen undertrycker vetenskapliga forskningsresultat som står i strid med presidentens ideologi.

Även tidigare presidenter har i enstaka fall agerat på likartat sätt men när det gäller George Bush så handlar det om en systematisk förvrängning av vetanskapen, säger forskarna, och de kontrasterar George Bush mot t ex hans far George Bush den äldre som tog forskarnas rön på allvar. Enligt vetenskapsmännen har Bushadministrationen på olika sätt undertryckt obekväma forskningsresultat om saker allt från kvicksilverutsläpp och klimatförändring till kondomanvändning osv.

President Bushs vetenskapliga rådgivare säger att man ska lyssna på forskarna men han tycker att det de klagar mer är fragmentariska brister än ett systematiskt ignorerande. Forskarna hävdar dock att Bush-administrationen ofta undertrycker obekväma vetenskapliga rön, utser okunniga medlemmar i expertpaneler på politiska grunder och ofta avstår från att få en oberoende vetenskaplig värdering av olika åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".