Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En säker och billig medicin som redan finns inom sjukvården kan rädda liv vid akuta blödningar, visar en ny studie. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Billig blodmedicin kan rädda tusentals liv

Ett billigt och säkert läkemedel som redan används inom vården skulle kunna rädda tusentals liv om det gavs oftare till patienter med blödningar efter till exempel olyckor. Läkemedlet tranexamsyra, som också kallas Cyklokapron, minskar dödligheten med 14 procent, visar en stor internationell studie.

När en patient har förlorat mycket blod, efter till exempel en trafikolycka, är det viktigt att snabbt fylla på, genom blodtransfusioner. Men det gäller också att blodet levrar sig så att blödningen slutar.

Här har läkare inte så många mediciner att ta till, berättar Stefan Brandth, överläkare och specialist på koagulation på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.

- Man har inte så många enkla medel att stoppa blodningar, mer än att man i princip häller i mer blod hela tiden.

De mediciner som finns riskerar också att skapa blodproppar hos patienten, och de kan kosta flera tusen kronor per dos. Men i en stor internationell studie undersökte forskare om tranexamsyra, ett gammalt och säkert läkemedel, kan minska dödligheten för personer med akuta skador.

Mer än 20 000 personer i 40 länder ingick i studien, och resultaten är slående, säger Stefan Branth.

– Det var så pass att dödligheten minskade med 14 procent, och det är väldigt mycket i de här sammanhangen.

Tranexamsyra har funnits länge ges idag mest till kvinnor med kraftiga menstruationsblödningar. Eftersom medicinen är gammal har inget läkemedelsbolag patent på det, så en dos kostar bara runt 80 kronor. Dessutom visar studien att läkemedlet inte ökar risken för blodproppar.

Om läkemedlet användes som standard på sjukhusen skulle runt 100 000 liv kunna räddas per år världen över, enligt forskarna.

På akademiska Sjukhuset kommer man nu att ändra rutinerna så att medlet ges oftare.

– Efter att se de här resultaten så tycker jag att vi bör ändra våra guidelines och vara mer tydliga att lägga till det här medlet.

Då kan man rädda liv?

– Då räddar man liv, det visar den här studien, säger Stefan Branth.

Referens:
CRASH-2 trial collaborators. Effects of tranexamic acid on death, vascular occlusive events, and blood transfusion in trauma patients with significant haemorrhage (CRASH-2): a randomised, placebo-controlled trial. The Lancet, Early Online Publication, 15 June 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".