Hjärtläkaren Stefan James gästar Veckomagasinet. Foto: Camilla Widebeck/Sveriges Radio

Vanlig hjärtbehandling kan vara verkningslös

Hjärtinfarktpatienter behandlas ofta med syrgas. Men nu visar en forskningssammanställning att behandlingen saknar vetenskapligt stöd. Den kanske till och med kan vara skadlig.

Varje år får 26 000 svenskar hjärtinfarkt. De allra flesta av dem ges syrgas, för att det anses ha både en läkande och en smärtstillande effekt. Men i veckan kom en forskningssammanställning från det internationella Cochrane-institutet, som visar att den här behandlingen helt saknar stöd i forskning.

Det finns överhuvud taget mycket få studier om vad syrgas till hjärtinfarktpatienter har för effekt, konstaterar forskarna i sammanställningen.

Totalt omfattar studierna inte mer än 387 patienter. Och ska man läsa ut något ur dem, så är det snarast att de pekar på en ökad risk för dödlighet för dom som behandlats med syrgas. Men materialet är så litet, att man inte kan dra en sådan slutsats.

Veckomagasinet träffar hjärtläkaren Stefan James, vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".