Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Intensivt och högteknologiskt jordbruk har varit bra för klimatet, hävdar forskare.
2 av 2
Johan Rockström

Forskare: Intensivt lantbruk är bra för klimatet

Högteknologiskt och intensivt jordbruk, som vi ser runt om i världen, är enligt många en stor klimatbov. Men nu hävdar forskare från USA att det intensiva jordbruket tvärtom kan ha varit bra för klimatet.

På 60-talet kom det som brukar kallas "den gröna revolutionen" i lantbruket. På grund av sådant som växtförädling och bevattningssystem kunde lantbrukare i länder som Indien och Mexiko plötsligt få mycket större skördar på varje åker.

Det är sant att det effektivare lantbruket medfört stora miljöproblem på grund av till exempel konstgödsel och besprutningsmedel. Men hade inte lantbruket moderniserats hade vi fått ännu mer problem med klimatet, menar forskarna bakom den nya studien som publiceras i tidskriften PNAS.

Forskarna har försökt att uppskatta vilka utsläpp av växthusgaser vi skulle ha fått om effektiviseringen aldrig ägt rum och människor istället varit tvungna att bränna ner fler skogar för att få åkermark.

Det blir förstås en hypotetisk siffra, bland annat eftersom ingen kan veta huruvida jorden kanske hade haft färre invånare idag utan förändringarna i jordbruket. Men det forskarna kommer fram till är att vi utan effektiviseringen hade fått ytterligare 600 miljarder ton koldioxid i utsläpp, från 1960-talet och fram till nu.

– Det är en mycket, mycket, stor summa. Det motsvarar upp till en tredjedel av de totala utsläppen i världen sedan industrialiseringen, säger Johan Rockström, professor i naturresurshushållning vid Stockholms universitet, om studien.

Studien, menar Johan Rockström, stödjer uppfattningen om att det nu måste till en andra effektiviseringsvåg inom lantbruket. Forskning, säger han, visar att man med smartare bevattning och bättre återanvänding av till exempel urin och avfall kan fyrfaldiga effektiviteten på åkrar i till exempel Afrika.

Det skulle kunna rädda kvarvarande skogar och hålla kvar växthusgaser i jorden, säger Johan Rockström.

– Lantbruket står för en väldigt stor del av lösningarna och det är det som den här studien pekar på. Genom produktivitetsökningar och klok markanvändning kan lantbruket omvandla sig själv från att vara en källa till växthusgaser till att bli en del av lösningen genom att binda växthusgaser i marken.

Referens:
Burney, Jennifer A., et al. Greenhouse gas mitigation by agricultural intensification. PNAS Early Edition 14 juni 2010. Doi: 10.1073/pnas.0914216107.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".