Läkare får för lite oberoende information om läkemedel

Idag står läkemedelsindustrin för mer än hälften av den fortbildning Sveriges läkare får kring läkemedel efter sin grundutbildning. Läkarförbundet tycker nu att lanstingens läkemedelskommittéer, som ska ge läkarna oberoende information kring läkemedel - måste bli bättre på att informera på sjukhus och vårdcentraler.

För svenska läkare tillhör det vardagen att ta ställning till information och påtryckningar från läkemedelsföretagen. Industrin står idag för mer än hälften av den fortbildning Sveriges läkare får kring läkemedel efter sin grundutbildning. Och det är inte ovanligt att läkemdelsföretag sprider information där effekten hos ett läkemedel beskrivs som bättre än vad man egentligen har täckning för. Förra året fällde industrins egna granskningsorgan läkemdelsföretag för olika övertramp - vilseledande reklam till exempel - vid runt 100 tillfällen.
Oberoende informationskälla uteblir ofta
Som en motvikt till industrins information finns landstingens läkemdelskommittéer, som är tänkta att fortbilda läkare och ge de oberoende information om de läkemedel som finns. Men Eva Nilsson Bågenholm på läkarförbundet, tycker att kommittéerna idag är alldeles för dåliga på det.
– Kommittéerna måste ju också aktivt vara med och ta del i läkarnas fortbildning kring läkemedel, säger Eva Nilsson Bågenholm på läkarförbundet. Läkemdelsindustrin är ju mycket mer synlig på sjukhusen än vad läkemedelskommittéerna är idag, menar hon.

Ordförande i centrala läkemedelskommittén i Stockholms läns landsting - Lars L. Gustafsson - håller med om att kommittéerna måste bli bättre på att synas på sjukhusen. Även om han tycker att ansvaret för att söka oberoende information kring läkemedel också borde ligga på läkarna själva.
Exempel visar att läkare låter sig påverkas
Vetenskapsradion har tidigare rapporterat om försäljningen av nya antidepressiva läkemedlet Cipralex som det senaste året ökat från 9 till 49 miljoner. Trots att det är det dyraste alternativet på apoteket och inte bevisat bättre än andra liknande preparat.
– Det här visar ju att läkare blir påverkade av de reklamkampanjer som läkemedelsindustrin utsätter de för, menar Eva Nilsson Bågenholm på läkarförbundet. Det kanske inte är hela sanningen men självklart är det en viktig del av det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista