Veckomagasin 2004-03-07

Hur får doktorn sin information om vilket läkemedel som är bäst?  Web-platser som lockar till rymdsurfning, och funderingar över hur stora träd kan få upp vattnet ur jorden - ända upp.

Billigt och bra eller dyrt och bättre

Helena Edström redogör för Läkemedelsverkets principiella invändningar mot att göra jättereklam för  ett läkemedel vars verkan inte är tillräckligt övertygande för att läkarna ska få skriva ut det som enda alternativ, trots att liknande generika är mångfalt billigare.

Kan själv

Mars provtagningsbilar Spirit och Opportunity klarar sig själva under större delen av sin arbetsdag, berättar deras distansförare Nagin Cox vid Jet Propulsion Laboratory i Kaliforninen.

 Mer om Mars - vilken skilllnad gjorde vatten?

Finns det vatten på Mars så kan det ha funits liv.Vatten är en förutsättning för liv - det har vi ju lärt oss - men varför? Malgorzata Moczydlowska-Vidal,  professor i mikropaleontologi vid Uppsala universitet svarar

...och hur såg det ut ?

Karsten Pedersen är professor i mikrobiologi i Göteborg - han spekulerar över hur det skulle kunna ha sett ut på Mars då vattnet flödade

Veckans Web-platser

handlar om rymden. Om Rosetta på väg mot kometen:

http://www.esa.int/export/esaMI/Rosetta/

om kometer mer i detalj från NASA: 

http://encke.jpl.nasa.gov/

och om lyckosamma kometjägare:

http://www.astro.uu.se/~classe/kometer.html

Nyheter i veckan

Rymdsonden Rosetta är iväg, på sin tio år långa resa mot kometen Chury, där den ska skicka ned en landare för att vi ska få reda på mer om kometer, och solsystemets tillblivelse.

Annars har vi, appropå rymden, i veckan fått reda på att dinosaurierna antagligen inte dog ut bara på grund av ett asteroidnedslag, en teori som annars finns kring dom här urtidsdjurens mystiska försvinnande för 65 miljoner år sen.

Den nedslagsplats utanför Mexikanska kusten, där asteroiden landade har nu undersökts av geologer, och dom kommer fram till att asteroidkraschen ägde rum 300.000 år för tidigt, för att ensam kunna förklara dinosauriernas död.

Den senaste heta sommaren i Europa, med många dödsfall till följd av värmen, var exempel på en mer generell trend visar det sig. Nu har nämligen schweiziska forskare gått igenom klimatdata och sett att somrarna dom senaste femton åren har varit dom varmaste på 500 år, i Europa. Hela nio av dom hetaste somrarna sen 1500-talet ryms inom den senaste femtonårsperioden, väldigt många varma somrar just dom senaste åren alltså.

Lyssnarfrågan

Hur kan träd få upp vatten från marken ända upp i kronan undrar Mats Hjelm. Tom Eriksson på Sveriges LAntbruksuniversitet svarar.

På ett hav av flytande metan

Saturnusfararen Cassini kommer att skicka en liten landare till månen Titan, som cirklar runt planeten. Då kan vi vänta oss bilder och rapporter från en himlakropp som är både lik och olik vår egen.
Där finns hav av flytande naturgas. Det berättar Ralph Lorenz som är astronom vid University of Arizona i USA.

Vinnande vetande

Svar på förra veckans fråga: Ön Niihau är den av Hawaii-öarna som är helt privat ägd. Vinnare Zeth Alvered i Lund

Ny fråga: Vem var Saturnus i den romerska mytologin? Vad heter hans grekiske motsvarighet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista