1 av 2
2 av 2
Bengt Sörvik, VD Otmetka.

Två sätt att märka träd och stoppa illegal avverkning

Olaglig fällning av urskog är ett stort problem i världen. Men nu presenteras två system för att ursprungsmärka virke i skogsbruket så att varje träd får en unik kod. Tanken är att komma åt fusk och spill på vägen. Bakom ena lösningen ligger ett stort EU-forskningsprojekt och bakom det andra ett svenskt småföretag. Vi hör VDn Bengt Sörvik på Otmetka.

Spårbarhet av timmer det löser man automatiskt när varje stock får sin individuella kod plus sin position så man skulle i princip kunna googla ned på en stock och se exakt var den har stått, enligt VD Bengt Sörvik på .

När skogsmaskinen fäller trädet så att det vilar i skördaraggregatet så drämmer man in en unik huggstämpel i rotändan på varje träd på några millisekunder. Alla uppgifter om var trädet vuxit och hur stort det är lagras sen i datorn och går att få fram på sågverket. En kamera läser av stämpeln som består av tolv vridbara stansar med en biljard kombinationer och syns även på stockar som legat ute i åratal.

Otmetkas prototyp är fusksäker hävdar uppfinnaren Bengt Sörvik och ska testas på skogsmaskiner i höst.
– När vi gjorde det här så hade vi internetbanken som idé så nej det går inte att fuska, det är helt omöjligt, säger Bengt Sörvik på Otmetka.

Men det finns en konkurrerande lösning. Ett svensklett 3-årigt EU-forskningsprojekt med 120 miljoner i budget som heter  har precis släppt sin . Där har man istället tagit fram små transpondrar, RFID taggar som kan slås in i varje stock och bär med sig information till sågverken. Problemet är att transpondrarna tar alldeles för lång tid att sätta dit och kostar för mycket, så statliga skogsjätten Sveaskog som testat systemet kommer inte att börja använda det.

En effektivare virkeshantering där all mätinformation följer trädet från skog till såg skulle kunna minska det globala sågverksspillet som uppskattas till 50 miljarder per år. Och Richard Uusijärvi på svenska SP trätek som lett det stora Eu-forskningsprojektet, han hoppas på en vidareutveckling av märktekniken och lagstiftning.
– Skulle en lag om ursprungsmärkning komma fram, då skulle ju utvecklingen komma fram mycket snabbare för att få ut sådana här transpondrar på marknaden, tror Richard Uusijärvi.

Referens: Uusijärvi, R. et al, Final report Indisputable key D1.24, EU Integrated Project of the Sixth Framework Programme Information Society Technologies, Printed 2010-06-17Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".